My Yearbook

Just nu sitter jag hemma på mitt rum, i mitt hus, i Helsingborg, i Sverige en regning sommardag. Tanken om vad vi varit med om det senaste året är svår att ta in. Det känns så normalt igen och helt plötsligt gör jag saker som vanligt igen. Har helt plötsligt en egen säng som är skön, svensk mat och slappa sommarlovsrutiner. För att påminna mig själv och er ska jag dela med mig av en ”yearbook” om mitt äventyr. Jag bläddrar tillbaka i mina dagböcker och hamnar på sidan ett. 29e augusti 2014, dagen då jag lämnar Sverige för Spanien och Fuengirola.

September 2014: Jag började på svenska skolan i Fuengirola. Kännde ingen sen innan. Jag kom som en nervös tjej och hoppade in i en spansk familj som inte talade någon engelska. Jag fyllde 16 den nionde och då började jag känna mig lite som hemma och blev uppvaktad av min snälla värdfamilj och hade hunnit lära känna nya kompisar. Temperaturen låg på 30-35 grader hela månaden och jag spendera många timmar på stranden eller vid poolen, oj vad gött jag hade det.

funk1

Oktober 2014: En månad som betyder kallare väder och höst för oss svenskar men inte för mig, solen fortsatte skina och jag njöt av dagarna. Längtade inte hem, gjorde utflykter, plugga på min spanska, deltog i ett spanskt bröllop, firade feria där jag fick se mycket av den spanska kulturen och hade en rolig Halloween. Höjdpunkten denna månad var ändå när mormor, morfar och syrran dök upp. Det var underbart att få träffa dem och vi hade några riktigt bra dagar tillsammans.

funk4

funk6

November 2014: Vardagen i Spanien rullade på. Jag hade roligt i skolan, umgicks mycket med mina nya vänner, drack mycket spanskt kaffe och kunde prata ganska hyfsat med min värdfamilj på spanska. Jag besökte Tarifa där jag provade på att kitesurfa vilket var en ny upplevelse.

funk8

funk3

December 2014: Tiden i Spanien börjar lida mot sitt slut.. Den 14e satt jag på planet som skulle ta mig till Sverige. Kände att jag lätt kunnat stanna längre i Spanien men visste samtidigt att jag hade sex månaders resa kvar. Efter några få dagar i Helsingborg åkte jag och Sara iväg på nästa äventyr. Det magiska mötet inträffade denna månad när hela familjen var samlad på Kuala Lumpurs flygplats, galet. Vi åkte tillsammans till Thailand och mötte upp ytterligare fem personer, familjen Gunnarsson. Vi fick till en trevlig julafton och nyårsafton tillsammans.

IMG_6452

IMG_6964

Jannuari 2015: ”Backpackerlivet” började på riktigt. Vi snorklade, solade och badade i Thailand. Efter tre härliga veckor med familjen Gunnarsson åkte vi vidare till Malaysia och först några äventyrliga dagar på Lankawi innan vi kom till Penang. I George Town spelade vi in film och fick i oss mycket kultur och religion. I slutet av januari åkte vi buss upp till Cameron Highlands där det stod trekking på schemat. Första hela månaden på vår resa var över och äventyren och utmaningarna fortsatte.

IMG_7056

IMG_7164j

IMG_7203

Februari 2015: Halva månaden var roadtrip i Malaysia där vi besökte Melaka, Cherating, Bentong, Klang och till sist Kuala Lumpur. Det var en stad jag verkligen gillade, rent och fint, häftiga byggnader och ett väldigt modernt Asien. När John fyllde år den 16e hade vi kommit till Borneo där djungellivet började. Pappa tog med oss på två veckors äventyr där vi såg vilda djur, bodde hemma hos Malayer, badade nakna i en flod mitt ute i djungeln, satt fyra timmar på golvet i en buss och mycket annat sjukt.

IMG_7744

IMG_8432

IMG_8287

Mars 2015: I början av Mars flög vi vidare till Hong Kong för en vecka av kinesiskt kaos. Vi klämde in oss alla fem i ett minirum på 8e våningen mitt i storstaden. Veckan hade ett tajt schema för att vi skulle hinna med så mycket som möjligt och hinna se mycket shopping (enligt min och Saras önskan). En väldigt rolig dag var på pappas födelsedag när vi besökte Disneyland. Efter Hong Kong var det Fiji som gällde. En Favorit i repris från förra resan. Nacula island var en av mina favoritplatser på hela resan. 10 dagar som bestod av kristallklart vatten, fin snorkling, sol varje dag och en härlig gemenskap med personal och andra gäster. Ett liv så långt borta men ett liv så underbart.

IMG_8899

IMG_9310-001

IMG_9681

April: Vi fortsatte resan i Söderhavet och tog oss till Samoa. En ö som ännu färre har koll på, har ännu färre turister och är mindre utvecklat. Vi lunka på i ett ”samoanskt tempo” (de sov mest). Förutom häng på stranden och läsning besökte vi vackra vattenfall och gjorde små aktiviteter. Ett annat efterlängtat möte som inträffade i april, (mest från Saras sida) var när vi kom till Hawaii och Viktor anslöt till gruppen. ALOHA!

aIMG_9807 (57)

IMG_0183

Maj 2015: Ännu en händelserik månad. Vi alla älskade Hawaii där vi fick se vacker natur, bada i grymma vågor, snorkla med jättesköldpaddor och bada i vattenfall. Efter två grymma veckor på Hawaii flög vi till USAs fastland där vi började i nordvästra delen. Under Maj månad tog vi oss från Seattle till Spokane till San Francisco där vi träffa mormor och morfar. När vi blev sju personer fick vi hyra en större bil och med den tog vi oss igenom nationalparkerna Yosemite, Death Valley och Grand Canyon innan vi kom till galna Las Vegas. Många intryck och högt tempo igenom Amerikas fina landskap.

IMG_0658

IMG_0523

IMG_1203.JPGk

IMG_1556

Juni 2015: Sista månaden på resan. Fast hemresa tänkte vi inte på i början utan vi fortsatte vår resa med mormor och morfar i de södra staterna. Vi besökte New Orleans, Memphis och Nashville och fick en go ”Southern feeling”. Med några nätter på motell tog vi oss upp till huvudstaden Washington DC. Där tittade vi på memorial efter memorial och fick en basic lektion i amerikansk historia. När mormor och morfar lämnat efter mer än tre härliga veckor besökte vi några kompisar i Northampton där vi kastades in i det amerikanska samhället på riktigt. Avslutningsvis kom vi till New York och det var också en favorit från min sida. På midsommarafton flög vi hemåt. I mitt huvud var det så många blandade känslor på den flygturen. Hemskt att resan är över, skönt att komma hem, jobbigt att behöva komma in i vardagen igen, kul att träffa släkt och vänner. Fram och tillbaka fördelar och nackdelar.

IMG_1720

IMG_1964

Vilket år! Månader jag aldrig kommer glömma. Platser, människor, stunder som jag är så glad att jag fått besöka, träffa och uppleva. Tack pappa för att du hade drivet att genomföra ännu en jordenruntresa och tack för att jag fick vara en del av dem båda och fått två år som gjort mig till en starkare, mer självständig och galnare person. Tack mamma för att du fixa med skolan i Spanien och att du (och pappa) pusha mig att åka dit. För att du sett till att vi fått mat och rena kläder även på andra sidan jorden. Tack John för att du var med och förgyllde lite tråkigare dagar, fick mig att vara barnslig och fick mig att skratta (i alla fall nio gånger av 10). Sara, my soulmate. Tack för att du var med på denna resa, för att du stod ut med mig och jag vet inte vad jag skulle gjort om inte du var med. Jag kommer vara förevigt tacksam över att vi har en sådan bra relation och har minnen för livet tillsammans, många minnen som vi inte kommer kunna dela med någon annan men som vi kommer ihåg. Familjen vi gjorde det igen och hur segt det än kan vara att börja gymnasiet ett år senare kommer jag aldrig ångra mitt beslut om att smaka på livet i världen först och skolan sen (sorry ni som är lärare). Skämt och sido, en resa där man får lära sig mycket om världen, andra människor och mycket om sig själv.

Tack för mig /Julia

Annonser

4 reaktioner till “My Yearbook”

  1. Det har varit spännande och roligt att få följa med på er resa genom bloggen! Läst varenda inlägg! Ni är alla så duktiga på att skriva! Välkomna hem och hoppas ni har en bra sommar! Kram till er alla!

    Liked by 1 person

  2. Finaste Julia❤️ Vilken underbar sammanfattning av er din/er fantastiska resa😊 Blev också rörd… Du skriver så fint, personligt och ”moget” ☺️ Att kunna skriva så bra är tydligen ett ”familjedrag”. Vi är så glada att allt gått bra och att vi kan träffas mycket igen ❤️❤️

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s